Condensatieketels blijven een belangrijke verwarmingsbron

In sneltreintempo

Wat? Condensatieketels blijven een antwoord bieden om je woning efficiënt op te warmen. Je haalt de beste technologie in huis om zo zuinig mogelijk aardgas aan te wenden.

Hoe? We analyseren uw warmteverlies van de woning en kiezen een vermogen dat daarmee overeenstemt. Hoe juister het vermogen, hoe minder er zinloos energie wordt verbrand. Kortom u haalt een zuinige oplossing in huis.

Effect? In vergelijking met oude ketels kan u wel tot 50% energie besparen (aardgas dat u niet koopt omdat de verbranding precies en modern gebeurt). In vergelijking met recentere versies levert een nieuwe condensatieketel nog altijd een stevige besparing door de buitenvoeler en de precieze regeling voor de warmte. Wij berekenen graag voor u ter plaatse wat u kunt besparen.

Waarom is aardgas nog steeds een alternatief? Heel eenvoudig omdat niet iedere woning geschikt is voor een warmtepomp. Als iedereen substantieel 30% aardgas zou besparen is er meteen ook een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot.

Is er nog toekomst voor de verbrandingstechnologie? Zeker en vast. De eerste condensatietoestellen die waterstof gebruiken zijn al op de markt. De sector is volop in beweging en waterstof als energiebron is een zeer realistisch spoor.

condensatieketel wordt voorloper om waterstof te verbranden

Hoe moet je een condensatieketel kiezen?

Optie 1. Verwarmen + doorstromer

Wie een klein appartementje heeft en echt het zuinigste wil werken kiest voor een doorstromer-type. Dat is een verwarmingstoestel voor je radiatoren of vloerverwarming en wanneer je warm douchewater vraagt wordt het instant opgewarmd. Zo verlies je letterlijk niets door stilstand. Omdat het niet gestockeerd wordt.

Optie 2. Verwarmen + voorraadvat voor douchewater

Wie meer comfort wenst in de badkamer of verschillende badkamers tegelijk wil laten functioneren kiest voor een verwarmingstoestel dat condenserend is maar ook verbonden is met een watertank. In deze voorraadboiler wordt water vooraf opgewarmd en warm gehouden voor de badkamers.

Optie 3. Uitsluitend verwarming

Wie douchewater met een andere oplossing opwarmt en enkel kiest voor een verwarmingstoestel om de woning op te warmen, kan een toestel kiezen dat enkel maar de radiatoren of de kringen in de vloer opwarmt. Ooit kunt u daar nog een voorraadvat of -boiler naast plaatsen wanneer de aparte bron die u nu gebruikt voor de keuken en badkamer, het laat afweten.

Selectie binnen het gamma van Vaillant

Ik beperk mijn selectie tot het oerdegelijke model ECOTEC PLUS van de fabrikant Vaillant. U leest hier meer over een deel van hun aanbod en wat ik hier vermeld is voornamelijk gericht om u te helpen kiezen. We moeten steeds langskomen om de situatie juist in te schatten en te oordelen hoe we het toestel integreren in uw bestaand verwarmingssysteem.

Ik kies voor Vaillant als fabrikant omdat ik na al die jaren tot de vaststelling kom dat het qua prijs/kwaliteit het best beantwoordt aan behoeftes op de verwarmingsmarkt. Het toestel verdient mijn aandacht als installateur omdat:

  • Ik praktisch geen depannages heb in deze reeks;
  • Het een goede werking en rendement biedt;
  • Het depot Vaillant is rond Brussel en dus is een snelle en zeer goede service mogelijk binnen enkele uren!
kenmerken van iedere verwarmingsketel in dit gamma  
hoogte breedte diepte
720 mm 440 mm 338 mm
720 mm 440 mm 338 mm

Keuze uit verschillende types en hun kostprijs
het gamma van Vaillant is veel groter - ik heb een selectie gemaakt

 

I. enkel maar voor verwarming ECOTECPLUS (te combineren met voorraadvat of boiler)    
model wat? vermogen? prijs excl btw prijs + 6% btw prijs +21% btw
VC 126 kleinste toestel 3-12 kW                                          1.927,00 €                        2.042,62 €                      2.331,67 €
VC 306 groter toestel 5,8-30 kW                                          2.615,00 €                        2.771,90 €                      3.164,15 €
VC kan uitgerust worden met een voorraadvat (boiler) voor douchewater      
ik koos hier voor de super goed geïsoleerde A-boiler van 150 liter      
model prijs excl btw prijs + 6% btw prijs +21% btw hoogte diameter
VIH R 150 A-LABEL                               1.118,00 €                         1.185,08 €         1.352,78 € 1090 mm 590 mm
II. Verwarmen in combinatie met doorstromer ECOTECPLUS        
model wat? vermogen verwarming? vermogen aanmaak sanitair? prijs excl btw prijs + 6% btw prijs +21% btw
VCW 296 kleinste met doorstromer 25 kW 35 kW                        2.451,00 €                      2.598,06 €         2.965,71 €
VCW 376 groot vermogen met doorstromer 35 kW 38 kW                        3.424,00 €                      3.629,44 €         4.143,04 €
Wartepomp laten plaatsen

Thermostaatkoppen voor radiatoren

Thermostaatkoppen zijn een essentieel stuurmiddel om warmte zuinig aan te wenden in de woning. Tegenwoordig kunnen thermostaatkoppen via je smartphone worden aangestuurd. Danfoss heeft een zeer goed gamma dat niet goedkoop is maar zeer degelijk is.

Read More »
Wartepomp laten plaatsen

LEVEN ZONDER EEN WARMTEPOMP KAN OOK!

Wat? Deze blog speelt in op eigenaars die verplicht zijn om hun EPC voor 2028 aan te passen

Hoe? Isolatie van de buitenzijde woning gecombineerd met condensatieketel en hoogrendementsglas met nieuw raamwerk

Eindresultaat? Eigenaar die koopt in 2023 moet voor 2028 met F-label naar D-label EPC

Read More »